Gå direkt till innehåll

Ämnen: Vetenskap, teknik

Kompositören och flöjtisten Wilhelmine von Brandenburg-Bayreuth

Musikens maktkvinnor lockar nyfikna till Göteborgs Konserthus

De var kejsarinnor med makt, medel och möjligheter. Och de såg till att sätta fart på Europas kulturliv. I föreläsningsserien Klassisk Kuriosa på Göteborgs Konserthus möter vi denna vecka de historiska kvinnorna bakom den klassiska musikens framväxt.

Olivier Latry är organist i brandhärjade Notre-Dame i Paris och utlovar nyöppning av kyrkan 2024.

"Ett mirakel att de räddade Notre-Dame"

Olivier Latry är organist i Notre-Dame i Paris sedan 35 år. Nu berättar han i en unik intervju med GSOplay om branden i kyrkan 2019. - 20 minuter till och allt hade gått förlorat.

Foto: Luca Piva

Christoph Eschenbach dirigerar Poulencs orgelkonsert i Göteborg

Tidigare gästdirigent Christoph Eschenbach leder Göteborgs Symfoniker och Christian Schmitt, en av världens mest eftertraktade organister, är solist i Poulencs orgelkonsert. Göteborgs Konserthusorgel fyller ett år och firas med en rad konserter.

Pianisten Víkingur Ólafsson, foto Ari Magg.

Musik- och videoäventyr med Göteborgs Symfoniker vid Nobel Week Dialogue

Stadens puls växer är ett musikaliskt äventyr med videoprojektioner av Anders Granström och Göteborgs Symfoniker i musik som speglar människan och staden i olika tidsepoker: Mozarts makalösa Pianokonsert nr 23 med isländska pianistfenomenet Víkingur Ólafsson, Alma Mahlers gripande sånger med hyllade Karin Torbjörnsdóttir och oemotståndlig storstadsmusik av Copland och Gershwin.

Gustav Hagstedt och Stein Markman, två uthålliga deltagare i Göteborgs Konserthus orgelmaraton.

Gustav och Stein gör samma orgel-gig!

Orgeln är verkligen ett instrument för alla. Det står helt klart när den nya, mäktiga orgeln invigs i Göteborgs Konserthus. Bland de 70 organister från hela Västra Götaland som under två dagar medverkar i Konserthusets orgelmaraton finns Gustav, 10, från Hisingen och Stein, 68, från Tanum.

Side by Side: Digital, musikläger 19-23 juni 2021.

Ett av världens största kör- och orkesterläger hålls med hjälp av Microsoft Teams

Pandemiåret har drabbat allt från barn- och ungdomsidrotten till kör-, musik- och orkesterverksamheter runt om i landet. Mycket har fått ställas in, men pandemin skapar även nya möjligheter för musik och kultur i ett digitalt format. Ett exempel är det internationella musiklägret Side by Side: Digital som anordnas 19-23 juni med hjälp av Microsoft Teams och Telia

Sara Trobäck och Göteborgs Symfoniker vid nationaldagskonserten 6 juni.

Publikens törst efter skön musik är osläcklig: 400 000 personer har sett Göteborgs Symfonikers nationaldagskonsert

Trots en märklig vår där offentliga konserter inte längre är tillåtna har Göteborgs Symfoniker nått publiken på nya sätt. - Fantastiskt roligt att se hur viktigt vårt digitala konserthus GSOplay har blivit denna vår. Trots att vi inte har haft möjlighet att bjuda in vår publik till Konserthuset har vår publik nu på upptäckt hur enkelt det är att få Symfonikerna hem till vardagsrummet.

Side by Side: Digital 2020.

Rekordsnabb utveckling av digitalt läger när kultur och innovation går samman

2500 deltagare. Mängder av olika nationaliteter. Barn och unga mellan 6 och 23 år gamla som sett fram emot att inleda sommaren på musiklägret Side by Side by El Sistema. Och ett coronavirus som ställer allt på sin ända. Det var en till synes omöjlig ekvation som Göteborgs Symfoniker ställdes inför denna vår. Lösningen blev en rekordsnabb digitalisering med hjälp av några vänner.

Leif Ove Andsnes spelar Griegs pianokonsert med Göteborgs Symfoniker under ledning av Santtu-Matias Rovali - på gsoplay.se i 4K!

Konserter med Göteborgs Symfoniker i ännu högre bildkvalitet

I dag släpps den allra första konsertinspelningen med Göteborgs Symfoniker i 4K, det högupplösta bildformat som ger ännu bättre skärpa och färger. Leif Ove Andsnes spelar Griegs pianokonsert och Santtu-Matias Rouvali dirigerar Sjostakovitjs femte symfoni vid en konsert – stor publiksuccé med stående ovationer - som kan ses utan kostnad på gsoplay.se.

Octomonk, Göteborgs Symfonikers app som stärker pluggandet med klassisk musik.

Göteborgs Symfoniker kan vinna Swedish Arts and Business Award 2019

Det är Kultur & Näringsliv som varje år hyllar ”bästa samarbete mellan kultur och näringsliv” med det prestigefyllda priset Swedish Arts and Business Award som delas ut av föreningens hedersordförande H:K:H: Prins Carl Philip. Nomineringen gäller den uppmärksammade studieappen Octomonk som Göteborgs Symfoniker utvecklat tillsammans med reklambyrån Stendahls AB.

Plugga bättre med klassisk musik!

Octomonk är appen som på ett lekfullt sätt får dig att plugga bättre och smartare till klassisk musik framförd av Göteborgs Symfoniker. Den nya appen presenteras på Vetenskapsfestivalen den 24 april.

Framtiden bjuder på digital konsert med Weeping Willows och Göteborgs Symfoniker!

Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder, som alla ingår i Framtidenkoncernen, bjuder alla sina hyresgäster på konserter med Göteborgs Symfoniker. På fredag den 21 november är det premiär med en exklusiv konsert där Weeping Willows möter musiker ur Göteborgs Symfoniker. I december sänds en julkonsert med Sven-Bertil Taube.

Digital trailerturné med Göteborgs Symfoniker!

Nu tar Göteborgs Symfoniker ytterligare ett steg för att nå en ny publik: under sommaren och hösten kommer en specialinredd trailer att besöka ett 20-tal orter i Västra Götaland. Här kan man kostnadsfritt se filmade konserter med Göteborgs Symfoniker och testa den nya appen som erbjuder digitala konserter både online och offline. Trailerturnén genomförs med stöd från Västra Götalandsregionen.

Stort intresse för Göteborgs Symfonikers mobilapp

I mitten av maj lanserades Göteborgs Symfonikers app för iOS-enheter. Appen gör det möjligt att uppleva konserter också offline, med bättre kvalitet än streaming. Den klättrade snabbt upp till andra plats på topplistan på App Store och nära tusen entusiaster har laddat ner appen. 5 juni lanseras den även för Androidenheter.

Musik möter makt och religion

Snart går startskottet för en helt ny föreläsningsserie på Göteborgs Konserthus. Den kände idéhistorikern Sven-Eric Liedman och musikvetaren Jan Ling kommer på ett underhållande sätt att utforska relationen mellan musik och samhället runt omkring.
Jan Ling och Sven-Eric Liedman har båda varit professorer vid Göteborgs universitet, Ling i musikvetenskap och Liedman i idé- och lärdomshistoria. Li

Visa mer